Syreduell – fosforsyra vs citronsyra

Efter framgångarna med citronsyra tänkte jag testa med lite fosforsyra. För spänningens skull gör jag det till en duell mot citronsyra. Min tanke är att jag ska ta reda på vilken som är bäst i kombination med tapetklister och gladpack. Vinnaren får äran att smetas fast under 242:an!

Tapetklistret, citronsyran och Hessa är alla köpta på ÖoB!

Fosforsyra

Jag utgår från Hessa kalkbort som jag handlade på ÖoB för 20 kr. Det är en liter och ska enligt innehållsförteckningen bestå av 10-20% fosforsyra. Jag blandade en dl Hessa med en matsked (1.5 cl) tapetklister. Tyvärr tror jag att jag inte blandade dem helt optimalt, man ska antagligen röra betydligt mer än vad jag gjorde och dessutom hälla i lite tapetklister åt gången. Jag lät det stå i trekvart och då hade det svällt något.

Citronsyra

Ca 1 cl citronsyra blandades först med en dl vatten, och därefter rördes 1.5 cl tapetklister ner. Jag vet inte om tapetklister av någon underlig anledning blir kladdigare än med fosforsyra, eller om det helt enkelt beror på att jag rörde i lite tapetklister åt gången (till skillnad mot när jag blandade i tapetklister i fosforsyran). En potentiellt orättvis parameter är att citronsyran blev 10%, halten på fosforsyran kan vara 10-20%.

2014-04-12 17:30

Båda klisterlösningarna blandades och applicerades.