Generatorbyte x2

I samband med motorbyte till B230FT behölls såklart 100 A-generatorn. Dessvärre lade den plötsligt av för några veckor sedan, laddningslampan slutade lysa. Ett byte av laddningsregulator hjälpte inte. Som en lösning på detta monterades en begagnad Bosch 55 A från en 240 Turbo. Dessvärre var denna också defekt, volttalet pendlade rytmiskt mellan 12-14 volt och bilens belysning blinkade som ett utryckningsfordon.

Generatorjakt på Biltema och nätförvirring

Trött på begagnade generatorer började jag leta efter en ny. Jag kollade på Biltema som har ett något förvirrande sortiment fast bra priser. För 1499:- finns “Bosch”-generatorn 63-627 som officiellt passar B230. För 949 – 999:- finns ett antal andra “Bosch”-universalgeneratorer som “passar de flesta fyrcylindriga Volvo” i storlekarna 65 A, 80 A och 100 A. Efter att ha läst, frågat och fått motstridiga uppgifter på internet begav jag mig nyfiken till Biltema för att jämföra och försöka reda ut situationen. Dessvärre medges inget återköp, dvs det gäller att köpa rätt generator, annars står man där med en som inte passar.

63-627 100 A för 1499:- liknar en originalgenerator som satt på sena 940 Turbo. Baksidan är klädd med plast och alla elektriska kopplingar stämmer överens. Dock har det övre fästet inte en fyrkantig försänkning, vilket gör att den vagnsbult som vissa varianter av övre generatorfästet har inte passar.

63-630 65 A för 949:- har helt fel formfaktor och endast en remskiva, och kommer inte att passa. Glöm denna!

63-629 80 A för 999:- har jag inte tittat på, men eftersom 100 A nedan kostar lika mycket var denna inte aktuell.

63-628 100 A för 999:- har rätt formfaktor, alla mått mellan hål, djup etc är exakt som på originalgeneratorn. Övre fästet har en försänkning för vagnsbult, det sitter dubbla remskivor. Baksidan har dock ingen plastbeklädnad, vilket iofs bara är kosmetiskt. Det som skiljer är att laddningslampan inte kopplas till ett flatstift. Denna slog jag till på, läs vidare för att se vad som måste göras för att få till det!

Anpassningar för inkoppling av 63-628

Som sagt, det som skiljde var just inkopplingarna på baksidan. Här kommer en lista på vad jag fick göra:

  • Det finns ett flatstift på baksidan, men detta är inte till laddningslampan – använd inte detta – ignorera!
  • Laddningslampan kopplas på den mindre pinnbulten D+ (M6?) med en ringkabelsko. Antingen kan man klippa i bilens kablage och ersätta flatstiftshylsan med en ringkabelsko, eller göra som jag gjorde: en liten adapter med en ringkabelsko i ena änden och en flatstiftshylsa i andra.
  • Plus kopplas på den större pinnbulten B+ (M8?). Jag fick ta min Dremel och förstora ringkabelskons innerdiameter på bilens kablage.
  • Jord kopplas i generatorns hus. Det finns två gängade hål, M5 och M6 skulle jag tro. Jag hade bara den större varianten av skruv, vilket tyvärr gjorde att jag återigen fick ta fram Dremeln och förstora innerdiameter även på jorden i bilens kablage. Skruv ingår alltså inte.

Slutsats

Som en rolig twist på det hela, Googlade jag det extra nummer som står på generator, nämligen 0-120-488-009 och detta visade sig vara samma nummer som står på Volvos 100 A Bosch-generator!
Så, för att ta död på alla rykten, spekulationer etc och sammanfatta det hela:

  1. Ja, 63-628 passar perfekt fysiskt
  2. Man måste modifiera bilens laddlampekablage (D+) från flatstiftshylsa till ringkabelsko, alternativt bygga en adapter
  3. Generatorn är till och med märkt med samma nummer (0 120 468 009)
  4. Tycker du inte detta är värt besväret, lägg till 500:- och köp en 63-627

Som en liten friskrivning vill jag påpeka att man aldrig vet med Biltema, helt plötsligt kanske de byter leverantör, så kolla noggrant på generatorn i butiken innan du köper den.