Demontering av elspeglar inför lack

English short version at bottom of page!
Jag har stött på ett problem. Som bekant köptes ett par elbackspeglar för ett par månader sedan. Dessa lider av lack som lossnar, ett problem som kan anses vara standard på dessa. Min plan är att passa på att lacka dem med riktig 2k-billack samtidigt som jag lackar lite andra delar. Eftersom jag vill göra detta seriöst har min plan varit att inte maskera glas och plastdetaljer, utan istället demontera dem. Det finns dessutom en del trånga ställen där det blir svårt både att få bort den gamla lacken och dit med den nya. Den stora frågan är – hur demonterar man? Jag inte hittat en enda sprängskiss på spegeln, så jag har ingen aning om hur den är uppbyggd, vilket såklart inte gör det direkt lättare att ha isär den. I alla fall inte utan att samtidigt ha sönder något.

Problemet är nu löst, beskrivning följer nedan, först bilder sedan text. Har numera även hittat en sprängskiss, finns bland bilderna.

2014-06-01 – Bort med spegelglaset

Som ni kan se på bilderna består spegeln av ett aluminiumhus, som har ett inre hus av plast. Sargen som blir runt själva spegeln är i samma stycke som det inre plasthuset. Problemet jag har stött på är att jag inte vet hur man ska få loss det inre huset från det yttre. Jag har försökt bända vid sargen med en spackelspade, men det hjälper föga. Jag misstänker att det inre huset och själva motorerna är fastskruvade i det yttre huset. För att få klarhet i detta var min första tanke att ta bort spegelglaset.

I en servicemanual från BMW (dessa speglar sitter även på BMW 6-serie (E24) och Ferrari Mondial) står det att man ska värma glaset i 75 grader för att få den dubbelhäftande tejpen på baksidan att lossna. Jag valde dock en annan strategi, nämligen “Label off” (36590) från Biltema. Label off har en fantastisk förmåga att lösa upp klister. Jag tog spackelspaden och bände försiktigt mellan spegeln och plattan som spegeln är fasttejpad i. I glipan sprayade jag Label off, och efter några duschar och någon minuts väntande kunde jag med spackelspaden “skära” loss spegeln. Den dubbelhäftande tejpen som spegeln satt med satt kvar på plattan. Denna avlägsnades enkelt med ännu lite Label off och spackelspade.

Dessvärre blev jag inte ett dugg klokare. Inte en enda synlig skruv fanns. På plattan finns någon som ser ut som fyra plastnitar.  I mitten av plattan kan man se en sorts gummipåse som antagligen innehåller motorerna. Frågan är nu – hur går man vidare? Eller tog jag bort spegelglaset helt i onödan?

2014-06-07 – Borra ur plastnitarna

Tack vare hjälp från Svenska 200 klubbens forum, “Volvo 200 serien” och “BMW E24 The Shark”-grupperna på Facebook fick jag reda på att nästa steg var att borra ur bitarna. Var man får tag på nya nitar vet jag inte, det får bli ett senare problem.

Jag använde 4 och 5 mm borr för att borra ur nitarna. Det tog rätt lång tid då jag inte ville ta bort onödigt mycket av materialet – tanken är att jag ska kunna skruva fast plattan med försänkta skruvar och då vill man ha något att skruva i. Efter lite ångestladdat slitande, borrande, slitande, borrande fick jag slutligen loss plattorna. Nästa sak att göra är att dra gummipåsen i sidled för att komma åt de två stjärnskruvarna som håller fast mekanismen i huset.

När skruvarna väl är loss  lossnar det inre plasthuset från det yttre plasthuset, samt en annan liten plastbit. För att separera armen från huset måste man skruva loss “skruven” som håller ihop dem. Skruven råkar vara av en sort som oftast bara förekommer på tyska bilar. “XZN”, “Double hex” och “tolvkant” är vanliga namn. Jag lyckades inte hitta den som lös bits så jag köpte en “Bitsats, 40 delar” (71514) på Biltema. Kabeln till motorerna går som bekant genom denna skruv, därför måste kabeln först föras igenom. På båda sidorna av kabeln sitter olika typer av Molex-kontaktstycken vilket gör att de inte får plats genom skruvan. Det kontaktstycke som sitter inne i huset och kopplas ihop med motorerna var omöjligt att få loss sladdarna från. Därför rekommenderar jag att man instället ger sig på det kontaktstycke som kopplas in i kabelmattan inne i bilen. Med hjälp av en pincett är det lätt att separera kablarna från kontaktstycket. Därefter är det bara att föra igenom kabeln.

Slutligen är det dags att skruva loss XZN-skruven. Då den antagligen suttit där i 30 år satt den väldigt hårt. Med ett spärrhandtag var det inget problem att få loss den, men räkna som sagt med att den sitter ordentligt.

English short version

  1. Remove the mirror glass from the plastic backplate. This could be done with at heat gun or glue dissolving spray. I chose the latter alternative.
  2. The four plastic rivets have to be drilled out. My plan is to screw the plate back on later, therefore I drilled carefully. We want material for the screws to bite in later on. I used a combination of 4 and 5 mm drills.
  3. Behind the rubber weather sealing that protects the electric mechanism are two Philips screws that have to be removed. Do not destroy the sealing, just pull it to the side. The inner housing and electric mechanism will now be loose from the aluminium housing.
  4. The Molex style connector at that connects to the wiring in the car must be removed. Use a pair of tweezers and squeeze the pins to remove them from the connector.
  5. At the bottom of the arm, remove the plastic lid with a small screwdriver.
  6. Push the cable through the XZN a.k.a. “Double hex” bolt.
  7. Finally, unscrew it with a 12 mm XZN bit.