Citronsyretest

Uppdatering: Läs ytterligare ett test här!

Jag tänker testa att försöka lösa riktigt elak gravrost i ett citronsyrebad. Testobjekten är två fjäderben, en plåtbit som håller en gummilisten mellan bakre kofångaren och karossen på plats på 70-talare samt en styrled.

Jag har fyllt en plastbalja som sägs rymma 23 l med vatten och därefter rört ner 1 kg citronsyra. Det tog några minuter innan citronsyra löstes upp. Det ska tydligen gå fortare i varmt vatten, men jag hade inte tillgång till det. Jag använde listhållaren för att röra runt

2014-04-12 13:00

Det har nu gått nästan tre dygn sedan badet påbörjades och det var dags att göra en inspektion. Vid en första anblick ser föremålen rostiga ut, men torkar man av dem och borstar lite med en stålborste ser man att all rost är borta! Kvar är ett kraterlandskap. Vad man måste göra sen är att spola med massvis med vatten för att få bort syran, annars kommer den fortsätta fräta. Det går även bra att neutralisera syran med något basiskt. Då ytan är helt ren kommer den börja rosta så fort den kommer i kontakt med syra. Därför bör man rostskydda direkt, t.ex. genom att måla eller olja in den.

Nu till resultaten! Listhållarplåten har blivit fantastiskt rostfri på den lilla bit som fick plats i karet! Jag har gjort en jämförande bild som verkligen visar före och efter!

Här är före och efter i samma bild. Detta är resultat av nästan tre dygn i citronsyran.
Här är före och efter i samma bild. Detta är resultat av nästan tre dygn i citronsyran.

Dessvärre blev inte något av fjäderbenen helt täckta av vätskan, ur ett “vetenskapligt” perspektiv är det dock väldigt intressant – man ser en tydligt vad som täcktes och inte! Kontentan av experimentet är helt enkelt att citronsyra är billigt och funkar, även på gravrost.

2014-04-10 15:00

I ett desperat försök att hitta min iPod Shuffle nere i källaren tog jag en titt på karet. Vätskan har blivit väldigt mörk, jag vet inte om det är olja eller rost eller en kombination av dem. Ska ta en närmare titt imorgon.

2014-04-09 21:30

Jag blev nyfiken och kunde inte låta bli att gå ner och ta en titt. Ingen skillnad syns på delarna, men vattnet har börjat bli brunt. Det syns rätt tydligt på vissa av fotona.

2014-04-09 19:00

Experimentet börjar. Jag har försökt få ner så många prylar i karet som möjligt. Jag kommer att behöva vända på delarna senare då de inte täcks fullt.