Bakre bromsok i guld

I samband med att jag bytte främre skivor till ventilerade byttes även oken till bättre begagnade. I samband med detta fick de en syrabehandling med Fertan och målades därefter guld med Biltemas guldfärgade bromsoksfärg (36355), som för övrigt verkar ha hållt bra. Från fabrik är oken gulkromaterade, men vädrets makter i kombination med salt ser ofta till att de blir rostfärgade.

Båda bakre oken flyttades över i samband med att bakaxeln byttes till 1031. Då det vänstra var kasst, köptes ett nytt från Mekonomen för ca 1100:-. Av dessa var 375 kr en ”stomavgift” som man får tillbaka om man lämnar in det gamla oket. Således gick det nya oket på ca 800 kr, vilket jag upplever som helt humant. Nya bromsoks-bultar i 12.9-kvalitet köptes på Volvo.

Det högra oket var funktionsmässigt helt hundra, men täckt av ytrost. Idag fick jag tummen ur och penselmålade båda två i guld, men har dessvärre inga före-bilder. Fina blev de i alla fall. Vi får se hur länge färgen håller. I alla fall på det som var rostigt. Detta är nog enda gången jag målat över rost!